DIAGNÒSTIC

L’EM és complex i pot causar diversos símptomes. EM inicial pot presentar-se com una història de símptomes vagues, que poden ocórrer esporàdicament durant un període prolongat de temps i freqüència podria també ser atribuïts a una sèrie d’altres condicions mèdiques. Símptomes invisibles o subjectius són sovint difícils de comunicar als metges i professionals de la salut i no és estrany que un diagnòstic a prendre diversos mesos, i frustrant que pot trigar més temps.

Fins i tot quan una persona mostra un patró “clàssic” dels símptomes de tipus EM, els símptomes s’han d’ajustar als criteris acordats (anomenats els criteris de McDonald) abans que un metge o un neuròleg pot diagnosticar clínicament ‘definitiu’ EM.

El 2001, el Grup Internacional sobre el diagnòstic de l’esclerosi múltiple actualitza els criteris per incloure directrius específiques per a l’ús d’imatges de ressonància magnètica nuclear (RMN), anàlisi del líquid cefaloraquidi (LCR) i els potencials evocats visuals (EP) per accelerar el procés de diagnòstic.

Hi ha una sèrie de proves que poden utilitzar-se per esbrinar si una persona té esclerosi múltiple o no, però no hi ha una prova única per diagnosticar l’EM, que és determinant per si sol. Les proves inclouen:

L’exploració neurològica

El seu neuròleg li demanarà un munt de preguntes sobre els símptomes i els problemes del passat – això es coneix com ‘la història pren’. Ajuda a que el neuròleg obtenir una millor imatge de vostè i pot ajudar a identificar altres problemes que poden explicar els símptomes actuals. Un examen físic comprova si hi ha canvis o debilitats en el moviment dels ulls, la cama o la mà de coordinació, l’equilibri, la sensació, la parla o reflexos. Mentre que un neuròleg pot sospitar fortament EM en aquesta etapa, un diagnòstic no es donarà fins que altres resultats de la prova confirmen l’EM.

La ressonància magnètica (RM)

Un escàner de ressonància magnètica utilitza un camp magnètic fort per crear una imatge detallada del cervell i la medul·la espinal. Es mostra la ubicació exacta i la mida de qualsevol dany o cicatrius (lesions). Per obtenir la imatge del cervell i la medul·la espinal, la seva descansaran i entrar en un petit túnel al centre de l’equip de ressonància magnètica. El procés pot trigar entre 20 i 60 minuts i és indolor, però bastant sorollós.

Recentment, tècniques de ressonància magnètica de gran abast s’han utilitzat per estudiar la inflamació i el dany tissular en les regions del cervell, per als quals les tècniques de RM convencionals no són prou sensibles. Diverses d’aquestes tècniques de ressonància magnètica no convencionals estan sent desenvolupats per al seu ús en el diagnòstic de l’EM.

Els potencials evocats

Proves de potencial evocat consisteix a mesurar el temps que triga el cervell per rebre missatges dels ulls. El neuròleg col·locarà petits elèctrodes al cap per controlar les ones cerebrals com a estímuls visuals es presenten en una pantalla. Aquests elèctrodes mesuren petits impulsos elèctrics; No són doloroses. Si EM o una condició similar s’activa, aquesta prova pot detectar missatges cap i des del cervell viatja més lentament del que és habitual.

Punció lumbar

Durant una punció lumbar (punció lumbar o), el neuròleg insereix una agulla en l’espai que envolta la medul·la espinal, amb anestèsia local. Una petita mostra del líquid que flueix al voltant del cervell i la medul·la espinal, anomenat “líquid cefaloraquidi ‘, es treu i es prova per detectar anomalies que es produeixen en l’EM. El líquid serà enviat als laboratoris per a ser examinat. En alguns casos també es pot mesurar la pressió del fluid. La gent comunament reporten mals de cap després d’una punció lumbar. Aquest és un efecte secundari reconegut i el neuròleg pot assessorar sobre la millor manera de gestionar això.

Els científics també estan identificant indicadors biològics, o “biomarcadors”, a la sang o el líquid cefaloraquidi que es pot utilitzar en el diagnòstic o monitorització de la condició.

Associació de Familiars i Afectats d'Esclerosi Múltiple i Discapacitats Físics de la Catalunya Central